Är det här hemma nu?

Bris rapport om barn som bor i familjehem

Brister i familjehemsvården – hur kan barn få bättre stöd?

Familjehem är den vanligaste placeringsformen för barn och unga som inte kan bo med sina föräldrar. Trots detta brister familjehemsvården idag. Hur påverkas de barn som bor i familjehem, och vad krävs för att de ska få bättre stöd och ett tryggt hem?

Inledning

Under 2023 var 18 800 barn och unga placerade i familjehem. Det är barn som ofta upplevt svåra saker innan de placerades och som nu måste hitta trygghet i en ny familj. Samtidigt som de saknar och oroar sig för föräldrarna de inte kan bo med.

Bris har i över tio år erbjudit stödgrupper för att ge barnen möjlighet att möta andra med liknande erfarenheter och få verktyg att hantera sina känslor. Med den här rapporten vill vi bidra med kunskap om hur barn påverkas av att bo i familjehem och vilka brister som finns. Bris hoppas också att rapporten kan bidra med insikter till vuxna som möter barnen i sitt arbete.

Magnus Jägerskog 
Generalsekreterare

Rapport

Är det här hemma nu?

Den här rapporten ger en djup inblick i svensk familjehemsvård, beskriver socialtjänstens ansvar och olika familjehemstyper, samt lyfter barns egna berättelser. Den analyserar risk- och skyddsfaktorer och presenterar förbättringsförslag för att stärka stödet till familjehemsplacerade barn.

Läs rapport

Guide

Till dig som möter barn i familjehem

Med den här guiden vill vi ge dig som möter barn i familjehem verktyg och stöd för att känna dig tryggare i mötet med barn och unga. Bris har utvecklat den i samarbete med barn som själva har erfarenheter av att bo i familjehem.

Läs guide
För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor

Bris lyfter barns egna berättelser

Att inte kunna, få eller vilja bo med sina biologiska föräldrar väcker många känslor och tankar hos ett barn. I den här rapporten lyfter vi barns egna erfarenheter av att leva i familjehem. 

"Jag får inte ha kontakt med mamma och pappa för de slåss och är dumma. Soc tycker de är dåliga föräldrar. Jag saknar dem."

Bris har sammanställt över tio års arbete med stödgrupper för barn som bor i familjehem och över 5000 stödjande samtal i den nationella stödlinjen för barn, samt intervjuat barn i olika åldrar om deras erfarenheter av att bo i familjehem. Genom barnens berättelse har vi fått en djupare förståelse för de känslor och frågor som ofta uppstår när barn placeras i familjehem.

Webbinarium Ta del av en presentation av rapporten och den senaste forskningen om barn i familjehem, med fokus på de yngre barnen.

Lyssna på panelsamtal om hur du kan stötta barn i familjehem och barns egna berättelser.
För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor

Vad är ett familjehem?

  • Ett familjehem (tidigare kallat fosterhem) är ett privat hem som på socialtjänstens uppdrag tar emot barn för vård och fostran mot ekonomisk ersättning.
  • Insatsen är ett biståndsbeslut som omprövas var sjätte månad.
  • Barnet kan placeras hos en familj de känner, som släktingar, eller hos nya personer.
  • Socialtjänsten utreder familjehemmets stabilitet, boendemiljö och familjemedlemmarnas lämplighet.
  • Familjen ska ha en ordnad tillvaro, utrymme, tid, tålamod och förmåga att ta emot ett barn.
  • Placeringen kan vara kort- eller långvarig, ibland under hela barnets uppväxt.
Bris stöd till barn som bor i familjehem

BRISMOTTAGNINGAR

Brismottagningar

För barn som vill träffa en kurator.

 

Våra Brismottagningar finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Linköping.

GRUPPSTÖD

Gruppstöd

Gruppstöd för barn som bor i familjehem.

 

Bris anordnar stödhelger och onlinegrupper för barn mellan 7 och 18 år som bor i familjehem. Stödhelgerna hålls i Bris lokaler i Malmö, Göteborg, Linköping, Stockholm eller Umeå under tre dagar, fördelat på två helger.

STÖDLINJER

Stödlinjer

Bris stödlinjer för barn på svenska, engelska, arabiska och ukrainska.

Bris erbjuder utbildning

Bris erbjuder en kostnadsfri, tredagars gruppledarutbildning för att stödja barn i familjehem. Bris har skapat en gruppledarutbildning med tillhörande metodbok med förhoppning om att sprida en uppskattad och utvecklad metod, som vuxit fram i samarbete med familjehemsplacerade barn.

Syftet är att främja barnets känsla av sammanhang, bryta ensamhet och stärka barnets strategier för att kunna må bra och hantera sin vardag.

Utbildningen riktar sig till yrkesverksamma som arbetar med familjehemsplacerade barn och behöver praktiska verktyg för stödjande insatser.

Nästa digitala utbildning är den 26-28 november.

Bris nätverk

Vill du träffa andra yrkesverksamma som också arbetar med barn och unga? Bris nätverk samlar personer från olika delar av samhället och erbjuder en plats för inspiration, kunskapsutbyte och erfarenhetsdelning.

Genom att gå med får du tillgång till inbjudningar till event och träffar, där du kan fördjupa din förståelse för vårt arbete och få nya verktyg för ditt dagliga arbete.

Gå med i Bris nätverk idag och bli en del av en gemenskap som arbetar för att förbättra barns framtid.