Tonårsfrågan är ett samarbete mellan Bris och magasinet Tara. Här besvarar Bris expertkurator Gunilla Bergsten frågor om tonåringar som skickats in av Taras läsare, och ger värdefulla råd för föräldrar som står inför tonåringars utmaningar.
Hej, min son,14, var ledsen för att han blivit osams med en vän efter träningen. Det var äkta tårar och smärtsamt att se. Jag ville trösta men han tog upp mobilen och började filma sig själv. Han bara tittade in i kameran och storgrät. Jag vet att han lade upp det på TikTok för hans syster berättade. Varför gjorde han så? Varför söker han inte tröst hos mig?
Jag förstår din reaktion. Barns förhållande till sociala medier och hur privata de vill vara där kan vara svårt för oss vuxna att förstå. Det är lätt att undra om gråten är äkta om han samtidigt har sinnesnärvaro att filma? Och, som du skriver, varför söker han inte tröst hos dig? Det finns många olika trender på TikTok, bland annat att filma starka känslor som gråt och förtvivlan. Jag kan tänka mig att det handlar om att söka tröst genom att få många reaktioner. Men kanske också att händelser kan kännas mer verkliga om de delas med många. Det här kan bli ett intressant samtal mellan dig och din son. Hur tänker han kring gränsen för vad som är privat att dela? Vad tycker han är positivt med att lägga ut personliga videos? Vad är skillnaden mellan att få tröst av dig och av ett stort antal följare? Ett sådant samtal kanske skulle göra att du fick bättre insyn och större förståelse för hans handlande.
Har du som vuxen frågor eller funderingar som rör barn och unga?
Telefon: 077 - 150 50 50
Öppettider: vardagar 09.00 - 13.00
Tonårsfrågan är ett samarbete mellan Bris och magasinet Tara.
I varje nummer av Tara svarar Bris expert Gunilla Bergsten på frågor om tonåringar som Taras läsare själva skickat in.
Bris stödlinjer för vuxna om barn
Har du som vuxen frågor eller funderingar som rör barn och unga?
Telefon: 077 - 150 50 50
Öppettider: vardagar 09.00 - 13.00