Med idrott som arena vill Volkswagen och Bris skapa fler trygga sammanhang där barn kan växa, utvecklas och få det stöd de behöver. För många barn kan idrotten bli den avgörande platsen för trygghet och vuxenstöd.
Volkswagen har ju samarbetat med Bris i flera år. Nu lägger ni extra fokus på barns trygghet inom idrotten. Varför har just idrottsrörelsen blivit en så viktig arena för er?
- Vi på Volkswagen har varit engagerade inom idrott under en lång tid, bland annat inom fotboll men även inom vintersport såsom längdskidåkning och skidskytte. Vi vill vara med och bidra i samhällsfrågor och anser att idrottsrörelsen är särskilt viktig att stötta, framför allt vad gäller barn och unga. Idrott främjar rörelse och kan vara en skyddsfaktor så att barn inte hamnar snett i livet. Men även för att de ska kunna delta i ett typ av socialt sammanhang och lära känna nya vänner.
Många vuxna möter barn just i idrottssammanhang, som ledare, föräldrar eller funktionärer. Hur tänker ni att vuxna kan göra skillnad i dessa roller?
- Vi tror att de spelar en väldigt viktig roll i många barns liv i form av att till exempel vara en förebild, mentor och genom att ge extra stöd.
En del av ert samarbete med Bris är de nya Samtal i bil-filmerna. Kan du berätta om tanken bakom dem och varför just bilen blivit en symbolisk plats för samtal?
- I dagens samhälle råder ett väldigt högt tempo och det är under ganska få stunder som man som förälder har möjlighet att sitta ner och prata med sitt barn i lugn och ro. Där passar bilen perfekt in. På väg till skolan, fritids eller träningen. Eller varför inte på långresan till fritidshuset eller fotbollscupen!
I sommar lyfter ni även samarbetet med Bris i er EM-kampanj. Hur ser ni på möjligheten att använda stora evenemang som plattform för att lyfta barns rättigheter?
- Volkswagen är partner till Women’s EURO i Schweiz nu under juli månad och vi ville ta möjligheten att prata om förutsättningarna för morgondagens stjärnor. I Sverige tappar vi fler unga talanger än i andra länder och i utsatta områden är det färre som idrottar. Vi vill därför stötta de unga, okända och de som kanske hade slutat idrotta.
Trygghet inom idrotten handlar också om att våga prata om det som är svårt. Vilken roll tycker du företag kan ta för att bidra till den typen av samtal i samhället?
- Vi tycker det är viktigt att företag tar ett samhällsansvar och bidrar och stöttar initiativ som driver den typen av samtal och frågor.
Ni har tidigare lyft hur många olika vuxna kring idrotten bidrar till barns trygghet – inte bara tränare utan också de som ordnar logistiken runt omkring. Varför är det viktigt att synliggöra även de vuxna?
- Därför att de vuxna spelar en väldigt viktig roll för barn och ungas rörelse. Det handlar om mycket ideellt arbete och genom att lyfta det så tror vi att vi kan skapa en större förståelse för det engagemang och arbete som ligger bakom.
Om vi blickar framåt: Hur ser ni på framtiden för samarbetet med Bris och möjligheten att fortsätta utveckla trygghetsfrågorna inom barn- och ungdomsidrotten?
- Vi har varit en partner till Bris under många år och vi ser fram emot att fortsätta jobba med dessa viktiga frågor på lång sikt.