Bris berättar

Bris vuxentelefon får många samtal från föräldrar och andra vuxna som har frågor kring barn och unga. Här kan du läsa olika berättelser som bygger på samtal i Bris vuxentelefon. OBS! Berättelserna är anonymiserade och bearbetade så att varken vuxna eller barn kan identifieras. Vi vill också förtydliga att Bris inte tar ställning i någon av berättelserna. Syftet är enbart att belysa olika föräldrars eller andra vuxnas perspektiv i barnfrågor.

"Vi ville flytta men barnen vägrade"

Familjen

Efter lång tids arbetslöshet blev Naomi erbjuden ett jobb som hon länge drömt om. Nu skulle allt bli lättare för familjen. Det fanns bara ett orosmoln – de skulle bli tvungna att flytta.

"Porren förstör mina barns syn på sex"

Familjen

För en tonåring som vill se porr är internet ett smörgåsbord. Allt finns! Men hur mycket formar porr en ung människas bild av sex? Jamilah oroas över hur hon ska ta upp ämnet med sina döttrar.

”Jag skyddade inte min systerdotter”

Familjen

Att skämma bort och att alltid vara den som säger Ja – det är lyxen med att vara moster, enligt Åsa, 35. Men vad händer när viljan att vara till lags krockar med vad som är bäst för barnet?

"Jag stressade fram en ny familj"

Familjen

Efter skilsmässan ville Sam snabbt hitta en ny partner. Bli en familj igen. För barnens skull. Men när han träffade en ny kärlek blev ingenting som han hade tänkt sig.

”Barnen har aldrig varit utomlands”

Familjen

Nya jackor, biobesök och semesterresor. Ensamstående mamman Iza, 36, får säga nej till allt. Det finns inga pengar. Nu oroar hon sig för att barnen ska hamna utanför och gå miste om erfarenheter.

”Vi tog hjälp för att orka berätta”

Familjen

En älskad morbror – men också kriminell. Annelie och Stefan visste att de var tvungna att berätta för barnen att Markus var dömd för ett brott. Men hur förklarar man att någon de älskar åkt fast för innehav av barnpornografi?

”Jag gömde sprit i min dotters rum”

Familjen

Tobias var den ”härliga” pappan. Han som skämde bort sin dotter med pengar och prylar – och som alltid var glad och skämtade. Han var också gravt alkoholiserad. Men det förstod han inte själv.

”Mina pojkar slåss om mig”

Konflikter

Barnen skulle komma tätt, det hade Amra bestämt från början. Ju närmare i ålder desto större utbyte av varandra. Så blev det inte. Barnen hamnar jämt i bråk – inte sällan om Amras uppmärksamhet.

”Hur vuxen är en femtonåring?”

Konflikter

Hur mycket ska en tonåring få bestämma? Petra och hennes dotter Ellie, 15, hamnar dagligen i konflikt över var gränserna går. Det blir allt svårare för Petra att stå emot argumentet ”Alla andra får ju”.

”Jag kastade ut min dotters kille”

Konflikter

Det var tänkt som en tillfällig lösning. Catharina, 47, lät dotterns pojkvän flytta in tills han skaffat nytt jobb och egen bostad. Efter bara några veckor insåg hon att beslutet höll på att rasera familjen.

”Jag är ju hennes riktiga mamma”

Konflikter

Efter skilsmässan gick både Erika och hennes exman in i nya relationer. Med barnens bästa i fokus försökte de bygga upp en ny vardag – men nu var de fyra vuxna med olika syn på uppfostran.

"Jag får inte se mitt barnbarn"

Konflikter

När Ingers första barnbarn föddes fick hon snabbt ta en stor del av ansvaret. Barnets mamma mådde inte bra och behövde stöd. Idag får Inger inte träffa sin dotterson – och hon har ingen aning om varför.

”Min son ville inte leva längre”

Psykisk ohälsa

För ett år sedan mådde Edites son Johan så dåligt att han inte ville leva. Han blev inlagd på BUP och fick hjälp att må bättre. Efter en tid kom tankarna på döden tillbaka. Edite kontaktade återigen BUP som gav Johan tid – om en månad.

”Jag vågade anmäla min väninna”

Oro för ett barn

Skulle du anmäla om du misstänkte att ett barn for illa? Självklart, säger de flesta. Men hur blir det om barnets förälder är din bästa vän?

”Min dotter blev dödshotad i skolan”

Oro för ett barn

Pauliina, 14, hade precis börjat i åttan när trakasserierna började. Knuffar, skällsord och utfrysning blev en naturlig del av vardagen. Kulmen nåddes när hon blev filmad i duschen– och hotad till döds om hon berättade för någon.

”Vissa löften måste brytas”

Oro för ett barn

Fjortonåriga My bar på en tung hemlighet. Hon ville berätta för sin mamma Johanna – men på ett villkor. Det som hade hänt måste stanna dem emellan. Trots att det faktiskt handlade om ett brott.

”Min son skickade dickpics”

Oro för ett barn

Mejlet kom till Liselottes jobb. ”Vet du vad Lucas sysslar med?”
En ung tjej, märkbart förbannad, beskrev hur Liselottes son hade trakasserat henne sexuellt. Ville hon se bevis? Klicka på den bifogade bilden.

”Min dotter blev sjuk i anorexi”

Oro för ett barn

På ytan verkade allt perfekt – Monicas dotter var duktig i skolan, hade många vänner och vann priser i gymnastik. Ingen kände till de tunga tankar hon bar inom sig.

"Jag har inte kontroll över min son"

Oro för ett barn

Varje gång telefonen ringer får Jörgen en klump i magen. Något måste ha hänt hans son. Efter bråk med polisen, stölder, ofredanden och droger vet Jörgen inte längre vad han ska göra. Vem ska rädda hans son?

”Man kan inte tvinga barn att umgås”

Skolan

Ingen som hör av sig. Ingen att följa med hem efter skolan. Att se sitt barn hamna utanför gör ont. Man vill hjälpa – men hur? För Ivan vände allt när han förstod att hans egen oro stod i vägen.

”Min son vill inte vara hos mamman”

Vardag & rutiner

”Kan jag inte bara få stanna hos dig, pappa?” Varje gång Fatihs son skulle hem till sin mamma kom tårarna. Han mådde inte bra och fick svårt att sköta skolan. Vad gör man som förälder då?

"Tänk om jag ger henne en störd självbild?"

Familjen

Redan som liten var Emma, 13, glad i mat. Mamma Tine var glad åt att dottern åt allt som serverades. Hon behövde ju energi för att orka med ridning och innebandy. Men så slutade Emma idrotta och började öka i vikt. Hur hjälper man ett barn till sunda matvanor?

"Min dotter vill att jag blir som förut

När Rojano miste sin bror föll hon ner i en djup depression. Med hjälp av medicin och terapi lyckades hon ta sig upp ur mörkret. Men för sin dotter är hon inte längre densamma. Hon saknar sin ”glada mamma".

×

Lämna chatt