BRIS om unga, sex och internet!

2011-09-20

Vad vet vuxna om unga, sex och internet? Och hur förhåller vi oss till ungas sexuella relationer på nätet?

Nu kommer Barnen, BRIS och it 2011, samt BRIS-tidningen nummer 3, som båda fokuserar på unga, sex och internet.

Kontakterna med BRIS visar bland annat att där unga ser möjligheter ser vuxna faror. Trots det är det få vuxna som tar sig tid för att lära känna de ungas värld på nätet och unga får utveckla egna strategier för att hantera problem.

BRIS rapporten Barnen, BRIS och it 2011, samt BRIS-tidningen #3 2011 fokuserar på ungas användande av internet som verktyg för utforskande av sexualitet och för sexuella kontakter. BRIS it-relaterade kontakter med barn och unga visar att ungas och vuxnas förhållningssätt till internet vad gäller kontakter över nätet skiljer sig mycket.

Medan unga ser nätet som ett positivt verktyg för att anonymt kunna skaffa sig kunskap om sex eller för att utforska sin sexualitet, och använda nätet för sexuella kontakter, oroar sig vuxna just för ungas möjlighet till sex online. Det som skapar störst osäkerhet hos vuxna är hur de ska hantera barnets sexuella aktiviteter på nätet.

Jag har blivit kär i en som jag ramlat över på internet. Han ser mig på ett vis som ingen annan sett mig förr och han respekterar mig. Jag vill ha den här personen i min närhet och jag vet att han har känslor för mig också. Så vad är problemet, tänker du? han är 41 år.
Mejl från flicka 15 år

I Barnen, BRIS och it 2011 analyseras tre områden djupare utifrån BRIS kontakter med barn och unga under år 2010, samt BRIS vuxenkontakter samma år. Områdena är: Unga, sex och internet, Kärlek och vänskap online samt Säkerhet och juridik.

Ladda ner pdf  Ladda ner Barnen, BRIS och it som pdf


BRIS-tidningen #3 har tema Unga, sex och internet

Sexuella kränkningar och hot som har sin grund i bilder och filmer är ofta skälet till att unga kontaktar BRIS när det handlar om unga, sex och internet. Det är framförallt material som sprids mot den ungas vilja som är orsaken till kontakten med BRIS.

Jag har haft cam-sex med en kille som jag inte känner alls! Jag tyckte att det verkade spännande och han runkade och jag visade mina bröst. Nu ångrar jag mig jättemycket och är jätterädd för att han ska ha filmat det och lägga upp det på nån porrsida!
Mejl från flicka 15 år

BRIS-tidningen lyfter ungas kontakter med BRIS angående sex och internet, vad de vill ha för stöd av vuxenvärlden och hur BRIS hjälper.

Dessutom förklarar BRIS-tidningen vad som är lagligt eller inte på nätet, betydelsen av internet för hbtq-ungdomarna, vi presenterar de senaste forskningsrönen kring unga sex och internet, samt lyfter mekanismerna bakom en groomingprocess. Det och mycket mer, finns att läsa i BRIS-tidningen #3.

Fakta Barnen, BRIS och it

För femte året i rad ger BRIS ut rapporten Barnen, BRIS och it. Rapporten ingår som en del i projektet ”Det unga Internet”, ett delvis EU-finansierat projekt om säkrare användning av internet bland barn och unga.

Projektet bedrivs av Statens Medieråd i samarbete med BRIS sedan år 2007.
Syftet med rapporterna är att öka kunskapen bland vuxna om ungas vardag online. I rapporten Barnen, BRIS och it 2011 redovisas resultat och analys som har gjorts på material från BRIS stödjande kontakter.

För mer information kontakta Thomas Jonsland, sakkunnig unga och internet, BRIS, 0701-60 88 06.

The Children, BRIS and IT

"The Children, BRIS and IT" is a result of BRIS’ involvement in the Safer Internet Plus Programme and the "The Young Internet", a safer internet campaign run in Sweden by the Swedish Media Council at the Government Offices. As part of the campaign, we made this in-depth study of children’s contacts with us concerning Internet and other ICT-related issues, and translated it into English. In Sweden, the report was published in September, 2011.

Ladda ner pdf  Download The Children, BRIS and ITAlla nyheter