Hjälp oss tända hopp i mörker

Hej

Mitt namn är Cattis och jag jobbar som kurator på Bris.

Jag har flera års erfarenhet av att prata med barn i svåra situationer. I jultid, när skolor och fritidsaktiviteter tar paus, kan det bli extra tufft för de barn som lever i utsatta miljöer. Därför är det så viktigt att vi kuratorer finns på plats och kan stötta när barn hör av sig, oavsett tid på dygnet, även på julaftonsnatten. I mörkret, när alla andra sover, kan oron och ångesten bli ännu starkare och det är lätt att snärja in sig i negativa tankespiraler.

Cattis tipsar

Så pratar du med barn om svåra ämnen

  • Lyssna!
    Det är lätt att tänka att vi behöver prata och ställa rätt frågor men att lyssna in barnets perspektiv av det som hänt, av situationen eller temat kommer vi långt med. Då kommer ni prata om rätt saker. Lyssna mer än prata brukar vara bra att ha som mål. Att bekräfta barnets känslor och ställa öppna frågor kan också vara en bra hjälp.

  • Ta hand om dina egna känslor!
    Det är svårt att öppna upp sig till någon som visar starka känslor. Försök att inte överföra dina egna känslor av oro eller rädsla utan möt barnet med lugn och trygghet. Ta hand om dina känslor med en annan vuxen efteråt.

  • Följ upp!
    Tänk inte samtalet som att ni tagit ”snacket” utan se det som en pågående dialog. Följ upp mående och tankar kontinuerligt.

Ibland är barn i akut fara

Ibland räcker det att få sätta ord på tankarna för att må bättre, men det händer att barn som hör av sig är i fara och behöver akut hjälp. Det kan till exempel hända om en vårdnadshavare är våldsam eller så påverkad att barnet inte vågar vara kvar hemma. Vi motiverar då barnen att söka trygghet, vid de tillfällen barnet vill bryta sin anonymitet kan vi också lotsa vidare till samhällets övriga stödinsatser, till exempel socialtjänsten.

Vi lyssnar och länkar vidare

Stödlinjen tar emot allvarliga samtal varje dag, men även i mindre kritiska situationer kan vi se att barn behöver fortsatt stöd. Då lotsar vi vidare till bland annat skolkuratorn, BUP, socialtjänsten eller en ungdoms- mottagning. Sedan två år tillbaka har vi dessutom möjlighet att erbjuda samtalsstöd på våra fysiska Brismottagningar, som finns i Malmö, Göteborg, Linköping, Umeå och Stockholm. Där kan barnet träffa samma kurator flera gånger för att få hjälp att hitta lösningar och hjälpande tankesätt.

Din gåva tänder hopp i mörker

Möjligheten att välja är viktig för alla barn och det är därför som vi erbjuder stöd i olika former. En del känner sig bekvämast med att skriva i chatt eller mejl, medan många hellre pratar och får höra tryggheten
i en omtänksam och närvarande röst. Andra tycker att det känns bäst att träffa en och samma kurator många gånger på en mottagning, eller att lära känna barn i liknande situationer genom en av våra stöd- grupper. Ge en julgåva nu så att vi kan fortsätta stötta barn där det passar dem bäst.

Varmt tack för att du hjälper oss kuratorer tända hopp när livet känns som allra mörkast!

Cattis
Kurator på Bris

×